Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές ΕΑΑΣ: Ανακοίνωση υποψηφιότητας

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι επικείμενες εκλογές στην ΕΑΑΣ συνιστούν πρόκληση αλλά παράλληλα και ευθύνη για όλους μας. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η ΕΑΑΣ, το μοναδικό θεσμοθετημένο όργανο εκπροσώπησης των ε.α. αξιωματικών, έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των συναδέλφων, εξαιτίας της, διαχρονικά, προφανούς αδυναμίας της να προβάλει δυναμική παρουσία για την υποστήριξη των συμφερόντων των μελών της.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Υπάρχουν, βεβαίως, εγγενείς δυσκολίες που δυσχεραίνουν τη λειτουργία της και περιορίζουν τις δυνατότητες παρέμβασης. Ωστόσο, τα κύρια προβλήματα προέρχονται από το κλίμα εσωστρέφειας που εδώ και πολλά χρόνια έχει επικρατήσει, καθώς και η εμφανής αδυναμία παρακολούθησης των συγχρόνων τάσεων. Εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθούμε μια «γηρασμένη» ΕΑΑΣ, όχι μόνο βιολογικά αλλά και από πλευράς νοοτροπίας, σύγχρονης αντίληψης, καινοτόμων ιδεών και ικανότητας δυναμικής παρέμβασης.
Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι, μπορεί μεν η ΕΑΑΣ να είναι ΝΠΔΔ, η διοίκησή της όμως είναι εκλεγμένη από τα μέλη της. Κατά συνέπειαοφείλει να τα εκπροσωπεί αποτελεσματικά και να έχει αποφασιστικό ρόλο σε όσα αφορούν στα συμφέροντά τους. Δεν θα πρέπει, για παράδειγμα, να έχει λόγο, στην επιλογή των προσώπων που τοποθετούνται επικεφαλής του ΑΟΟΑ, του ΟΣΜΑΕΣ, αλλά κυρίως και πρωτίστως του ΜΤΣ;
Πέραν αυτών, αποτελεί ηθική υποχρέωση της ΕΑΑΣ η μέριμνα και το ενδιαφέρον για τα προβλήματα των εν ενεργεία συναδέλφων. Μπορεί να μην τους εκπροσωπεί τυπικά, αποτελούν ωστόσο εν δυνάμει μέλη της, καταβάλλουν από τώρα εισφορές και, ως απόστρατοι θα βρεθούν ενώπιον των ίδιων προβλημάτων που όλοι αντιμετωπίζουμε.
Με τις σκέψεις αυτές, και ύστερα από παρότρυνση πολλών συναδέλφων διαφόρων Τάξεων, μεταξύ των οποίων πολλοί παλαιοί και σεβαστοί στρατηγοί, αλλά και συναδέλφων προερχομένων από τη ΣΜΥ, και πολλών φίλων από τις τάξεις της Αστυνομίας, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της ΕΑΑΣ.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι το έργο που έχει να επιτελέσει η διοίκηση της ΕΑΑΣ που θα προέλθει από της εκλογές αυτές, θα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επίπονο. Οι απαιτήσεις των συναδέλφων είναι πλέον μεγάλες. Έχουν εξαντληθεί τα όρια υπομονής και αντοχής. Η επιδίωξη υποβάθμισης και αμφισβήτησης του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και απαξίωσης του σώματος των αξιωματικών, σε συνδυασμό με την οικονομική τους απίσχναση και, κυρίως, η προϊούσα κατάρρευση του ΜΤΣ αποτελούν θέματα που δεν μπορούν να μας αφήνουν αδρανείς.
Η νέα διοίκηση της ΕΑΑΣ θα επωμισθεί μεγάλες ευθύνες και θα πρέπει να ανταποκριθεί σε υψηλές απαιτήσεις και στόχους. Οφείλει καταρχήννα βγάλει την Ένωση από την εσωστρέφειανα προβάλει ένα σύγχρονο πρόσωπο και δυναμική παρουσίανα συγκρουστεί με κατεστημένες καταστάσεις και να αναλάβει δυναμικές δράσεις. Έχω τη βεβαιότητα ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Με συναδελφική αγάπη και εκτίμηση
Δρ Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης / Διεθνών Σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου