Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πώς ψηφίζουν οι... άγονες γραμμές της ΕΑΑΣ;


ΠΡΟΣ: ΕΑΑΣ
Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που αφορά στη δυνατότητα συνολικής συμμετοχής των συναδέλφων στις επικείμενες εκλογές της ΕΑΑΣ.
Είναι γνωστό ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν παραρτήματα της ΕΑΑΣ, με συνέπεια να μην έχουν προβλεφθεί σ’ αυτές εκλογικά τμήματα (ΕΤ).
Στις περιοχές αυτές, που είναι κυρίως οι νήσοι Κως και Σάμος και η περιοχή του βορείου Έβρου, κατοικεί σημαντικός αριθμός μελών της ΕΑΑΣ,. Συνάδελφοι με τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους άλλους αλλά στην πράξη με… περιορισμένα δικαιώματα. Δευτερευόντως, ανάλογο πρόβλημα, όχι βεβαίως στην ίδια ένταση, υπάρχει για τους Νομούς Βοιωτίας, Λακωνίας και Λασιθίου. Ενδεχομένως και αλλού.
Τα μέλη της ΕΑΑΣ που κατοικούν στις περιοχές αυτές, είναι αναγκασμένα να μεταβούν στο πλησιέστερο παράρτημα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αυτό όμως, αν σε κάποιες περιπτώσεις είναι απλά δυσχερές, σε άλλες, κυρίως τις νησιωτικές περιοχές, καθίσταται αδύνατο, για αντικειμενικούς πρακτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους. Όπως καταλαβαίνετε η περίπτωση αυτή συνιστά στην πράξη περιορισμό δικαιώματος.
Βεβαίως, ίσως να μην υπήρχε το πρόβλημα αυτό αν από καιρό υπήρχε πρόβλεψη για «επιστολική ψήφο», κάτι που είναι βέβαιο ότι θα πράξη η επόμενη διοίκηση της ΕΑΑΣ.
Ήδη από κάποιες από τις προαναφερθείσες περιοχές, μου εκφράσθηκε η παράκληση να παρέμβω ώστε να εξευρεθεί κάποια λύση.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώντας ότι υπάρχει ο χρόνος να ορισθούν ΕΤ και στις πόλεις Κως, Σάμος, Διδυμότειχο, Άγιος Νικόλαος, Σπάρτη, Θήβα, σας παρακαλώ να εξετάσετε με την δέουσα προσοχή και ενδιαφέρον το θέμα και να προβείτε στην ρύθμισή του, με τον ορισμό εφορευτικών επιτροπών κλπ.
Με τιμή
Δρ Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α.
Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΑΑΣ

9 σχόλια:

  1. Κοινοποιώ ευρύτερα τις απαντήσεις που έλαβα από τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους:
    ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ:

    Στρατηγέ Άριστη η πρότασή σας. Γιατί να κατεβούμε στην Αλεξανδρούπολη 50 άτομα. Μήπως μας περισσεύουν τα 100 ευρώ για καύσιμα. Όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει θέληση και θετικό μυαλό.
    Είμαι στη διάθεση της ΕΑΑΣ για εφορευτική επιτροπή ή ότι άλλο χρειαστεί.

    Χαράλαμπος Καραγκιοζούδης
    Άνχης ε.α.

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ:

    Αγαπητέ Συμμαθητά Γιάννη
    Παίρνοντας την κοινοποίηση της παρέμβασής σου προς την ΕΑΑΣ σχετικά με την οργάνωση εκλογικού τμήματος εδώ στη Κω κατά τις προσεχείς εκλογές του θεσμού αυτού, σου μεταφέρω την ευαρέσκεια των ντόπιων συναδέλφων για την ταχύτητα της ενέργειάς σου.
    Φίλοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει να ενημερώσουν ανάλογα και τους άλλους υποψηφίους για το θέμα και είμαι βέβαιος ότι και αυτοί θα αντιδράσουν παρομοίως.
    Ίσως σου είναι γνωστό ότι εμείς εδώ στη Κω, ένα εξαιρετικά για προφανείς λόγους ευαίσθητο νησί, υπαγόμαστε στο παράρτημα ΕΑΑΣ Ρόδου με εγγενείς δυσκολίες επικοινωνίας παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων της Ρόδου.
    Πριν από ένα χρόνο περίπου κάναμε αίτημα στην ΕΑΑΣ για ίδρυση ιδιαίτερου παραρτήματος εδώ στη Κω, αίτημα που υποβλήθηκε στο ΥΕΘΑ προ μηνών για περαιτέρω ωρίμανση σε κάποιο συρτάρι. Καμία απάντηση προς τους υπέρ τους 100 συναδέλφους όλων των βαθμών που κατοικούν και δραστηριοποιούνται τοπικά οι περισσότεροι λόγω χώρου ενεργοί από κάθε άποψη.
    Δεν σου κρύβω ότι πολλοί συνάδελφοι σκέπτονται την εξέταση οριστικής απομάκρυνσης από τον θεσμό της ΕΑΑΣ λόγω μη ανταποδοτικότητας των πολυετών εισφορών τους.
    Γιάννη, όπως και σε όλους τους άλλους υποψήφιους, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας.
    Κως, 25 Ιαν. 2010
    Μ’ εκτίμηση
    Γ. Ανδρουλάκης
    Υπτγος εα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στρατηγέ, ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο θέμα.

    Επειδή προβληματίστηκα έντονα, έψαξα και βρήκα ότι στο Άρθρο 5 "Διεξαγωγή της Ψηφοφορίας" του ΦΕΚ Β 838/1991 - ΚΥΑ Περί εκλογής μελών ΔΣ ΕΑΑΣ, γράφει επί λέξει ότι :

    «1. Η ψηφοφορία διενεργείται από πενταμελή Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, βοηθούμενη προς τούτο από ισάριθμες των τόπων διεξαγωγής των εκλογών Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές, σύμφωνα με τις οδηγίες του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου.»

    Πουθενά, σε όποια από τις νομοθετικές πράξεις έχω υπόψη μου, δεν βρήκα να αναφέρεται ότι ψηφοφορία διεξάγεται μόνο στις έδρες των Παραρτημάτων.

    Άλλο "τόποι διεξαγωγής των εκλογών" και άλλο "έδρες Παραρτημάτων", εκτός αν σε κάποιο άλλο σημείο του νομοθετικού πλαισίου, που δεν γνωρίζω, οι δύο όροι καθορίζονται ως ταυτόσημοι.

    Και το "σύμφωνα με τις οδηγίες του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου" νομίζω ότι επιτρέπει στο ΔΣ μεγάλη ευελιξία, επειδή "τόπος εκλογών" θα μπορούσε, εκτός από την Κώ, Σάμο, Λήμνο, Σπάρτη, Αγ. Νικόλαο κ.λ.π., να είναι και το ταχυδρομείο ή και το διαδίκτυο (από όπου μία ακόμη εφορευτική επιτροπή θα συλλέγει και καταμετρά τις ψήφους, βάσει οδηγιών του ΔΣ). Είναι θέμα ερμηνείας και κυρίως βούλησης του ΔΣ.

    Και η απουσία της βούλησης αυτής εγείρει ερωτηματικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε προσβολή του αποτελέσματος των εκλογών και ακύρωσής τους μέσω της νομικής οδού.

    Μήπως ήρθε ο καιρός να πάψει επιτέλους αυτή η απαράδεκτα παγιωμένη απάθεια στον αποκλεισμό συναδέλφων από τις εκλογικές διαδικασίες (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) της ΕΑΑΣ ;

    ΤΩΡΑ ! Από αυτές τις εκλογές, έστω και με αναβολή τους για λίγο αργότερα, προκειμένου να μεθοδευθούν ανάλογα οι διαδικασίες. Μετά ίσως να είναι πολύ αργά.

    Ευστράτιος Ουζούνογλου
    Ταξίαρχος ε.α.
    Υποψήφιο Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εαν υπάρχει θέληση δεν υπάρχει πρόβλημα . Μπορεί να γίνει ψηφοφορία δι αλληλογραφίας κάπως έτσι :1. Να ορισθούν τριμελείς εφορευτικές επιτροπές απο μέλη της κάθε περιοχης που δεν υπάρχει παράρτημα απο τηλεφώνου. 2. Να αποσταλλούν ατομικά με συστημένη επιστολή σε κάθε μέλος των παραπάνω περιοχών φάκελλοι που θα περιέχουν : Εκλογικό φάκελλο , ψηφοδέλτιο και οδηγίες. 3. Αφου ψηφήσουν τα μελη παραδίδουν τους σφαργισμένους φακέλλους καποια προκαθορισμενη ημερομηνία στην τοπική επιτροπή η οποία τους αποστέλλει με συστημένη επιστολή στην ΕΑΑΣ 4. Η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται από την ΕΑΑΣ με επιτροπή της . Ολα αυτά είναι εύκολα ... Νομικά θα τα δεχθούν όλοι ; Μήπως πριν γίνει οτιδήποτε πρέπει να προσυμφωνηθεί απ' όλους τους υποψηφίους ; Δείτε το οι υποψήφιοι και αποδείξτε και σε μας οτι έχετε θέληση γι αλλαγές .

    Σ.Π.Καρυπίδης
    Επίλαρχος ε.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντιλαμβάνεστε ότι προσωπικά θα με χαροποιούσε αν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο. Εναπόκειται φυσικά στην παρούσα διοίκηση της ΕΑΑΣ να εξετάσει την δυνατότητα τόσο από νομικής όσο και από πρακτικής πλευράς. Υπάρχουν συνάδελφοι μέλη της ΕΑΑΣ που επειδή κατοικούν εκτός μεγάλων κέντρων, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές, δεν έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Ακόμα και κάποιοι πουν διαμένουν στην Κύπρο με ρωτούν πώς θα μπορούσαν να ψηφίσουν.
    Προς το παρόν χαίρομαι που πληροφορήθηκα ότι η ΕΑΑΣ κινείται προς υλοποίηση της προτάσεώς μου ώστε να συσταθούν εκλογικά τμήματα σε βόρειο Έβρο, Σάμο, Κω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στρατηγέ, αρκεί η σύσταση των εκλογικών τμημάτων που αναφέρετε ;

    Είναι χειμώνας, οι συνάδελφοι είναι διάσπαρτοι σε όλη την επικράτεια, οι μετακινήσεις κοστοβόρες και δύσκολες κι εμείς προφασιζόμαστε "νομικά κωλύματα" στο δικαίωμα των συναδέλφων να εκφραστούν με την ψήφο τους δι' επιστολής, ενώ η "Εθνική Ηχώ" αποστέλεται παντού.

    Πόσο δύσκολο θα ήταν στο επόμενο τεύχος της, που θα ανακοινώνει και τους υποψηφίους με τις θέσεις τους, να περιλαμβανόταν και το ενιαίο ψηφοδέλτιο μαζί με υπόδειγμα επιστολικής ψήφου και με οδηγίες σύνταξής της χειρόγραφα και αποστολής της ως ενυπόγραφης συστημένης επιστολής στα Κεντρικά της ΕΑΑΣ ;

    Και πόσο δύσκολο θα ήταν να συσταθεί μία Εφορευτική Επιτροπή για την καταμέτρηση των ψήφων από τις επιστολές αυτές ;

    Ποιός υποψήφιος θα τολμούσε να προσβάλει τις διαδικασίες αυτές, χωρίς να πληρώσει το τίμημα της πλήρους απαξίωσής του από τους συναδέλφους ;

    Και πώς μπορεί να προσβληθούν νομικά διαφανείς διαδικασίες, που διασφαλίζουν το δικαίωμα του εκλέγειν από όλους τους εν δυνάμει ψηφοφόρους ;

    Θα πρέπει και σ' αυτές τις εκλογές ν' αγνοηθούν με τέτοιου είδους αναχρονιστικές προφάσεις οι συνάδελφοι και να περιοριστεί η δυνατότητα έκφρασής τους ;

    Δεν είναι παραλογισμός, φυγομαχία και προσβολή της νοημοσύνης των αποκομένων συναδέλφων ;

    Είναι απλά και μόνο θέμα απλής λογικής και βούλησης !

    Πιστεύω ακράδαντα ότι η επιστολική ψήφος μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί από τώρα και ότι το αντίθετο είναι που θα μπορούσε να προσβληθεί νομικά.

    Ίσως μάλιστα να είναι και ο μόνος τρόπος για να πεισθούν οι αμφιταλαντευόμενοι να παύσουν με τέτοιες λογικές να απαξιώνουν συναδέλφους.


    Ευστράτιος Ουζούνογλου
    Ταξίαρχος ε.α.
    Υποψήφιο Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελπίζω να διαβάζουν τη σελίδα αυτή και οι διοικούντες τώρα την ΕΑΑΣ και να υλοποιούσαν τις προτάσεις αυτές. Θα ήμουν ο πρώτος που θα συμφωνούσε. Άλλωστε είναι απλό να κληθούν όλοι οι υποψήφιοι και να συμφωνήσουν ενυπογράφως σε μια τέτοια λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία όλα αυτά που αφορούν τις διαδικασίες ψηφοφο(θη)ρίας. Λύση από ανοικτόμυαλούς είναι εύκολη το 2011. Εδώ αναδείχθηκε αρχηγός κόμματος και σημερινός πρωθυπουργός με ηλεκτρονική ψηφοφορία.....
    Και μιά απορία μου : Ενώ , ως έλλην πολίτης, μπορώ να εκλεγώ πρωθυπουργός αλλά και Πρόεδρος Δημοκρατίας, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να εκλεγώ πρόεδρος ή μέλος της ΕΑΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ. Τι είναι αυτή η ΕΑΑΣ; Πόσο πιο πάνω από τη προεδρία της δημοκρατίας βρίσκεται; Άσχετο: Θα μπορούσα να διαμένω στην Αθήνα αν εκλεγόμουνα πρόεδρος.

    Να γιατί ΔΕΝ θέλουμε αυτή την ΕΑΑΣ.

    Με εκτίμηση.

    Απόστρατος Ανευ Βαθμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φυσικά και είναι τελείως παράλογοι οι περιορισμοί εκλογής στο ΔΣ/ΕΑΑΣ !

    Και φυσικά ΔΕΝ θέλουμε τέτοια ΕΑΑΣ (και όχι μόνο γι' αυτό τον λόγο) !

    Το πρόβλημα είναι ότι για να έχουμε την ΕΑΑΣ που θέλουμε, θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε σε σύντονη κοινή προσπάθεια ξεκινώντας πρώτα απ' όλα με τη συμμετοχή μας στην ψηφοφορία και την επιλογή των υποψηφίων που πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν περισσότερο προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

    Πρέπει δηλαδή να ψηφίσουμε όσο γίνεται περισσότεροι και για να γίνει αυτό θα πρέπει για τα μέλη της περιφέρειας (που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία) να αρθούν κάποτε οι δυσχέρειες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

    Επομένως η χρήση του όρου "διαδικασίες ψηφοφο(θη)ρίας" αδικεί πρώτα απ' όλους εκείνους που ΔΕΝ θέλουν τέτοια ΕΑΑΣ, ψηφοφόρους και υποψήφιους.

    Πολύ περισσότερο όταν όροι σαν αυτόν χρησιμοποιούνται με το πέπλο της ανωνυμίας.

    Ευστράτιος Ουζούνογλου
    Ταξίαρχος ε.α.
    Υποψήφιο Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Ουζούνογλου, με καλύπτετε απολύτως ως προς τις θέσεις σας. Δεν απήντησα στον ανώνυμο συνάδελφο αφενός διότι δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς ρωτάει αφετέρου διότι μάλλον απευθύνεται σε εκείνους που εξέδωσαν τη νομοθεσία της ΕΑΑΣ. Αν "δεν θέλουμε αυτή την ΕΑΑΣ" συμμετέχουμε στις εκλογές για να την αλλάξουμε.
    Απορία προς τον ανώνυμο συνάδελφο: Γιατί δεν υπογράφετε τα κείμενά σας; Μπορεί να είστε "άνευ βαθμού" αλλά αποκλείεται να είστε "άνευ ονόματος". Η νέα ΕΑΑΣ χρειάζεται ανθρώπους που να μπορούν να λένε τη γνώμη τους ευθαρσώς και επωνύμως έστω και αν στεναχωρεί κάποιους ή έχει συνέπειες για τους ίδιους. Κυρίως αν θέλουν να γίνουν πρόεδροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή