Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Οδεύοντας προς τις εκλογές

Την Πέμπτη 27/1 το πρωί συναντήθηκα με τους συναδέλφους της Αλεξανδρούπολης, στη ΛΑΦΑ. Ήταν μια πολύ καλή συγκέντρωση τόσο σε όγκο όσο και από πλευράς συναδελφικής ατμόσφαιρας. Άνω των 80 συνάδελφοι βρέθηκαν εκεί και μου δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσω το Σχέδιο Δράσης μου και να αναπτύξω τις ιδέες μου για τη νέα ΕΑΑΣ που οραματιζόμαστε. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν εξαιρετική σε θέσεις και επίπεδο.
Την ίδια ατμόσφαιρα συνάντησα και στο Διδυμότειχο,
το απόγευμα της ίδια ημέρας,  όπου είχα τη χαρά να βρεθώ με αρκετούς συναδέλφους, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μου δόθηκε επίσης η δυνατότητα να αντιληφθώ πλήρως το πρόβλημα της απομόνωσης των συναδέλφων του βορείου Έβρου και να επιβεβαιώσω την άποψή μου ότι η ΕΑΑΣ οφείλει να προσεγγίσει το θέμα με άλλη αντίληψη που να ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα.
Την Παρασκευή το πρωί επισκέφθηκα την Ξάνθη όπου συναντήθηκα με τους συναδέλφους στη ΛΑΦΞ και στη συνέχεια στην Κομοτηνή.
Από όλες τις επαφές που είχα διαπίστωσα κυρίως τα εξής:
·         Υπάρχουν παράπονα για εγκατάλειψη ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τα παραρτήματα της ΕΑΑΣ στην επαρχία, αλλού πολύ αλλού λίγο, τόσο από πλευράς ενημέρωσης και συμμετοχής στα όσα τους αφορούν και μας αφορούν όλους, όσο και από πλευράς υλικής υποδομής των παραρτημάτων.
·         Είναι γενικευμένο το αίτημα για μια νέα αντίληψη στη διοίκηση, τη νοοτροπία και τη λειτουργία της ΕΑΑΣ που να ανταποκρίνεται προς τις απαιτήσεις και τα δεδομένα του 21ου αιώνα.
·         Είναι γενικό το αίτημα για εκλογή των προέδρων κλπ. των παραρτημάτων από τα κατά τόπους μέλη. Αν και δεν υφίσταται αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα ώστε αυτό να υλοποιηθεί πρακτικά.
·         Κάποιοι συνάδελφοι, λόγω του τόπου κατοικίας τους, θα στερηθούν τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Ένα απλό θέμα που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί εδώ και χρόνια αν είχε προβλεφθεί η επιστολική ψήφος. Ελπίζω ότι, μετά την πρόσφατη παρέμβασή μου προς την διοίκηση της ΕΑΑΣ θα επιλυθεί το θέμα της εγκατάστασης εκλογικού τμήματος στο Διδυμότειχο, όπως πιστεύω θα συμβεί στην Κω και τη Σάμο. Μαθαίνω ότι ήδη κάτι κινείται.
·         Υπάρχει ανάγκη επαρκούς και δυναμικής προβολής του σώματος των αξιωματικών στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό απαιτεί καταρχήν κατάλληλα πρόσωπα ως επικεφαλής των παραρτημάτων, με κύρος και αναγνώριση στην τοπική κοινωνία. Σε κάποιες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, αυτό δεν συμβαίνει, με συνέπεια να υπάρχουν αντιπαραθέσεις, κινήσεις που διχάζουν και άρνηση συμμετοχής από πολλά μέλη. Επίσης ανάλογη μέριμνα πρέπει να υπάρξει από την κεντρική διοίκηση της ΕΑΑΣ.
Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με γρήγορα βήματα και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια γερασμένη και εσωστρεφή ΕΑΑΣ. Η αλλαγή – τολμώ να πω η ανατροπή – αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση. Όμως για την επιτυχία των στόχων αυτών είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων. Το πρώτο βήμα είναι η συνολική συμμετοχή στις εκλογές.

2 σχόλια:

  1. Την νέα ΕΑΑΣ τη θέλετε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ?Ποία είναι τα υπέρ και τα κατά της διαφαινόμενης αλλαγής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την πρώτη τοποθέτησή μου θα τη βρείτε στο ήδη δημοσιευμένο κείμενό μου που το απέστειλε με ηλεκτρονικό μήνυμα στις 2/2/11. Θα επανέλθω επί του θέματος.
    Απορία: Γιατί δεν υπογράφετε τα κείμενά σας; Προσωπικά αντί των "Ιπτάμενων Ολλανδών" προτιμώ τους... "προσγειωμένους Έλληνες"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή